Peace & Love versus Bråvalla

Nedan presenteras en (mycket) subjektiv komparativ studie av två jämnstora festivaler i Sverige

Atmosfär

Peace & Love: Festival i stadsmiljö, möjlighet att chilla i en hängmatta, kärlek kärlek kärlek.

Bråvalla: Festival på flygfält (väl mycket camp-känsla). Absolut ingen möjlighet att chilla, speciellt inte när hela området förvandlades till en lergrop så att man inte längre kunde sitta på gräset. Tivolit var dock ett plus.

Goodwill

Peace & Love: Ett helt torg för olika intresse/välgörenhetsorganisationer såsom exempelvis Peace Works, Unicef, Amnesty International, Vision och Greenpeace.

Bråvalla: Djurens rätt var där – And that’s pretty much all folks!

Jämställdhet

Peace & Love: Mycket god blandning av kvinnliga och manliga artister. Största dragplåstret var Rihanna.

Bråvalla: Nästan bara manliga artister. Av de största artisterna hade samtliga en penis – skamvrån tack!

Apartheid-känsla

Peace & Love: Apartheid-känslan infann sig aldrig, tack och lov! Paul Rusesabagina invigde festivalen med ett tal och frågestund. Paul räddade över 1200 personer undan folkmordet i Rwanda – filmen Hotel Rwanda är baserad på honom.

Bråvalla: Ett gäng med afrikansk bakgrund (bärandes Sverigetröjor) hoppar ur en bil och börjar städa efter oss sviniga vitingar. Säkert 95 % av besökarna på festivalen var svennebananer. Nog är det underligt att rasismen idag är så tydlig (även om det förstås var bra att dessa hade ett jobb).

Ekonomi

Peace & Love: Festivalen konkade. Här är några av orsakerna kan man misstänka. 1. Håkan Hellström skulle ha fått 5 miljoner för en enda spelning. Han fick 2.5 miljoner i förskott vilka inte betalats tillbaka trots att inget framträdande gjordes pga inställd festival. Alltså förlåt Håkan, “Det kommer aldrig va över” är grym.. men värd fem miljoner, knappast!! 2. Månaderna innan konkursen var ett faktum passade den gnidiga ledningen på att höja sina löner. Skämskudde till Peace & Love!

Bråvalla: Utsålda biljetter (även om många besökare säkert “snoddes” från P & L) och ingen konkurs det här första året. Bra jobbat!

Renlighet

Peace & Love: Skräpigt var det förstås, men inte till absurdum. Kan inte minnas att jag släppte nåt på marken utan att allt hamna i en papperskorg. Desinfektionskum på bajamajorna!

Bråvalla: Så otroligt skräpigt. Till och med jag som är miljömedveten slängde på marken eftersom papperskorgarna var så få, alternativt fulla. Ingen desinfektion eller tvål på toan. Dock ett plus för vattentoaletter men många hade stopp i avloppet.

Bästa scenframträdande

Peace & Love: Hoffmaestro (även kallade Hoppmaestro pga deras smittande energi och karakteristiska hopp). Eller Kent. Eller…

Bråvalla: Hoffmaestro, vilka som vanligt får med samtliga i publiken att hoppa och skutta och dansa! Men ok, Avicci var också mer än grym – vilken jäkla scenshow!!

Slutsats

Utan att räkna ut några exakta siffror på poängen kan vi konstatera att Peace & Love vann stort över Bråvalla. Synd bara att ledningen för festivalen fick hybris! Kan tillägga att jag hade tre helt underbara dagar på Bråvallafestivalen! Roligt att Östergötland fått sin första riktiga festival. Bilderna nedan är från Bråvalla.

P1140050 P1140036

P1140101

P1140132

P1140143

 P1140160

P1140161

P1140165

P1140177

P1140184

P1140199

P1140226

Leave a comment